19 industrija koje će Blockchain poremetiti

Šta je Blockchain?

Blockchain je distribuirana tehnologija koja je osnova kripto valutama kao što je Bitcoin i platformama kao što je Ethereum.

Omogućuje način da pamti i prenosi podatke koji su transparentni, sigurni, poverljivi i otporni na neočekivane “ispade.”

Ova tehnologija ima sposobnost da organizacije koje ga koriste učini transparentnim, demokratskim,  efikasnim i sigurnim.

Postoji velika mogućnost da će poremetiti mnoge industrije u narednih 5-10 godina. Ovo su neke od industrija kojima to već radi.

blockchain-consensus.jpg

1) Bankarstvo i plaćanja

Mnogi kažu da će Blockchain učiniti bankarstvu ono što je internet učinio medijima.

Može se koristiti za pružanje pristupa finansijskim uslugama milijardama ljudi širom sveta, uključujući one u zemljama trećeg sveta koji nemaju pristup tradicionalnom bankarstvu. Bitcoin omogućava svakome da pošalje novac preko granica gotovo odmah i uz relativno niske naknade. Abra je jedan startup koji radi na uslugu doznaka zasnovanoj na Bitcoinu.

Mnoge banke poput Barclaisa takođe rade na usvajanju Blokchain tehnologije kako bi svoje poslovanje učinile bržim, efikasnijim i sigurnijim. Banke sve više ulažu u blokadne startupe i projekte. IBM predviđa da će 15% banaka koristiti Blockchain do kraja 2017. godine.

o-ONLINE-BANKING-facebook.jpg

2) Sajber obezbeđenje

Iako je “knjiga” za Blockchain javna, podaci se verifikuju i šifruju pomoću napredne kriptografije. Na ovaj način podaci su manje skloni tome da budu hakovani ili izmenjeni bez dozvole.

Ipak, aplikacije koje se grade na blok-bazi su još uvek mlade, a nekoliko hakova je bilo poslednjih mjeseci. Ovo je nešto što će budućim aplikacijama morati da napreduje.

преузимање.png

3) Menadžment lanca snabdevanja

Sa Blokchain tehnologijom, transakcije mogu biti dokumentovane u trajnom decentralizovanom zapisu i nadgledati se sigurno i transparentno. Ovo može znatno smanjiti zakašnjenja i ljudske greške.

Takođe se može koristiti za nadgledanje troškova, rada, pa čak i otpada i emisija u svakoj tački lanca snabdevanja. Ovo ima ozbiljne implikacije za razumevanje i kontrolu stvarnog uticaja proizvoda na životnu sredinu.

Distribuirana knjiga se takođe može koristiti za potvrđivanje autentičnosti ili fer trgovine statusa proizvoda prateći ih iz njihovog porekla. Neke Blockchain kompanije koje rade u ovom sektoru su Provanse, Fluent, SKUChain i Blockverifi.

Hospital-Managemant-System-ERP_1.jpg

4) Predviđanje

Blockchain je postavljen tako da promeni čitav pristup istraživanju, konsultaciji, analizi i prognoziranju. Online platforme poput Augur-a traže stvaranje globalnih decentralizovanih tržišta predviđanja. Ove tehnologije se mogu koristiti za postavljanje i nadgledanje opklada na sve od sporta do akcija na izbore na decentralizovan način.

forecasting_binocular.png

5) Umrežavanje i internet stvari

Samsung i IBM koriste tehnologiju Blokchain za novi koncept zvani ADEPT, koji će stvoriti decentralizovanu mrežu IoT uređaja. Tako što služi kao javna knjiga za veliki broj uređaja, eliminisala bi potrebu za centralnom lokacijom za rukovanje komunikacijama između njih. Uređaji bi mogli da komuniciraju jedni sa drugima direktno za ažuriranje softvera, upravljanje greškama i praćenje korišćenja energije.

networking.jpg

6) Osiguranje

Globalno tržište osiguranja zasniva se na upravljanju poverenjem. Blockchain je novi način upravljanja poverenjem i može se koristiti za proveru mnogih vrsta podataka u ugovorima o osiguranju, kao što je identitet osiguranika. Tzv. Oracle se može koristiti za integraciju podataka iz realnog sveta sa blok-pametnim ugovorima. Ova tehnologija je veoma korisna za svaku vrstu osiguranja koja se oslanja na podatke iz stvarnog sveta, na primer osiguranje useva. Aeterniti je jedan blockchain projekat koji gradi alate koji su korisni u industriji osiguranja.

insurance.jpg

7) Privatni transport i deljenje vožnje

Blockchain se može koristiti za kreiranje decentralizovanih verzija aplikacija za uređivanje peer-to-peer, omogućavajući vlasnicima automobila i korisnicima da na siguran način urede uslove bez mešanja trećih lica. Startupovi koji rade u ovoj oblasti uključuju Arcade City i La’Zooz.

Upotreba ugrađenih e-novčanika omogućuje vlasnicima automobila automatsko plaćanje parkinga, putarina za automobile i dopunjavanja električne energije za svoje vozilo. UBS, ZF i Innogi su neke od kompanija koje razvijaju e-novčanike na bazi blokova.

private-aviation-ground-transport-limousines-worldwide.jpg

8) Cloud skladištenje

Podaci na centralizovanom serveru su inherentno podložni hakovanju, gubitku podataka ili ljudskoj grešci. Korišćenjem blokchain tehnologije omogućeno je bolje skladištenje i zaštita od napada. Storj je jedan primer mreže za skladištenje upotrebom tehnologije.

422493-best-cloud-storage-solutions.jpg

9) Humanitarne svrhe

Zajedničke žalbe u humanitarnom prostoru uključuju neefikasnost i korupciju, što sprečava novac da dostigne one koji su imali za cilj. Korišćenje tehnologije blokiranja za praćenje donacija može vam omogućiti da budete sigurni da će vaš novac završiti u pravim rukama. Bitcoin humanitarne organizacije poput BitGive fondacije koriste zaštićenu i transparentnu distribuiranu knjigu blokiranih banera kako bi donatori mogli da vide da je nameravana stranka primila sredstva.

would-a-career-in-charity-work-suit-me.jpg

10) Glasanje

Verovatno je jedna od najvažnijih oblasti društva na koju će Blockchain da utiče je glasanje. Američki izbori 2016. godine nisu prvi put da su određene stranke optužene za lažiranje izbornih rezultata. Tehnologija Blockchain može se koristiti za registraciju birača i verifikaciju identiteta, kao i elektronsko prebrojavanje glasova kako bi se osiguralo da se uzimaju u obzir samo legitimni glasovi, a glasovi se ne menjaju ili ne uklanjaju. Stvaranje nepromenljive, javno vidljive knjige za evidentirane glasove bio bi veliki korak ka pravednosti i demokratiji izbora. Demokratija “Zemlja” i “Pratite moj glas” su dva startupa koja imaju za cilj da poremete samu demokratiju kroz stvaranje sistema za onlajn glasanje na bazi glasanja za Vlade.

vot-urna.jpg

11) Vlada

Vladini sistemi su često spori, neprozirni i skloni korupciji. Implementacija sistema zasnovanih na blokovima može značajno smanjiti birokratiju i povećati sigurnost, efikasnost i transparentnost Vladinih operacija. Dubai, na primer, ima za cilj staviti sve svoje dokumente o vladi na blokove do 2020. godine.

29906170001_5403240906001_5403237621001-vs.jpg

12) Javni interesi

Sistem javnog interesa je drugi sektor koji pati od usporenosti i birokratije. Tehnologija Blockchain može pomoći u proceni, potvrđivanju i distribuciji socijalne pomoći ili naknade za nezaposlenost na mnogo efikasniji i sigurniji način. GovCoin je kompanija u Velikoj Britaniji koja pomaže Vladi da distribuira javne beneficije koristeći tehnologiju blokiranja. Blockchain je takođe dobar kandidat za primenu osnovnog prihoda. Krugovi su projekti koji rade na razvoju tehnologije zasnovane na Blockchain bazi za implementaciju univerzalnog osnovnog prihoda.

yuko-lsat-blog-public-interest.jpg

13) Zdravstvena zaštita

Još jedna industrija koja se oslanja na mnoge stare sisteme. Jedna od izazova sa kojima se suočavaju bolnice jeste nedostatak sigurne platforme za čuvanje i razmenu podataka, a često su žrtve hakovanja zbog zastarele infrastrukture. Tehnologija Blockchain može omogućiti bolnicama da bezbedno skladište podatke kao što su medicinske dokumentacije i da ih dele sa ovlašćenim profesionalcima ili pacijentima. Ovo može poboljšati sigurnost podataka i može pomoći čak i tačnosti i brzini dijagnoze. Gem i Tierion su dve kompanije koje rade na poremećaju trenutnog prostora podataka o zdravstvenoj zaštiti.

aaeaaqaaaaaaaansaaaajgzizjq5zwezlwyzmgutndvizs1injmzlwi3mtmzymy5zjfima.jpg

14) Upravljanje energijom

Upravljanje energijom je dugo vremena bila veoma centralizovana industrija. Proizvođači energije i korisnici ne mogu to direktno kupiti jedni od drugih i moraju proći kroz javnu mrežu ili poverenog privatnog posrednika. TransactiveGrid je startup koristeći Ethereum koji omogućava kupcima da kupuju i prodaju energiju jedne od drugih na isti način.

energy_hedge_fund.png
15) Online muzika

Nekoliko startupa dolazi sa načinima da se muzičari direktno plaćaju od svojih fanova, bez odustajanja od velikog procenta prodaje platformama ili izdavačkim kompanijama. Pametni ugovori se takođe mogu koristiti za automatsko rešavanje problema izdavanja dozvola i bolje kataloge pesama sa njihovim odgovarajućim stvaralačima. Micelia i Ujo Music su dva startupa koja stvaraju rešenja bazirana na blokovima u muzičkoj industriji.

musiconline.jpg
16) Maloprodaja

Kada kupujete, poverenje u maloprodajni sistem je vezano za poverenje prodavnice ili tržišta. Decentralizovane maloprodajne komunalne usluge na bazi blokova rade različito: povezuju kupce i prodavače bez posrednika i pridruženih naknada. U takvim slučajevima poverenje dolazi od pametnih sistema ugovora, od sigurnosti razmene i ugrađenih sistema upravljanja reputacijama. Jedan start koji prekida prostor za prodaju je OpenBazaar.

Shopping-3.jpg
17) Nekretnine

Neka pitanja u kupovini i prodaji nekretnina su: birokratija, nedostatak transparentnosti, prevara i greške u javnim zapisima. Korišćenje blokchain tehnologije mogu se ubrzati transakcije smanjujući potrebu za vođstvom evidencije na papiru. Takođe može pomoći u praćenju, verifikaciji vlasništva, obezbeđivanju tačnosti dokumenata i prenošenju vlasničkih dela. Ubitquity je Blockchain platforma za vođenje evidencije nekretnina, što je alternativa za stare sisteme zasnovane na papiru.
real-estate-loans.jpg
18) Crowd funding

Crowdfunding je postao popularan metod prikupljanja sredstava za nove startupe i projekte u poslednjih nekoliko godina. Crowdfunding platforme postoje da bi se stvorilo poverenje između kreatora projekta i pristalica, ali oni takođe naplaćuju visoke naknade. U blok-baziranoj grupi finansiranja, poverenje se umesto toga stvara putem pametnih ugovora i sistema za reputaciju na mreži, što otklanja potrebu za čovekom. Novi projekti mogu prikupiti sredstva otpuštanjem sopstvenih tokena koji predstavljaju vrednost i kasnije mogu biti zamenjeni za proizvode, usluge ili gotovinu. Mnogi blokadni pokretači sada su pokrenuli milione dolara kroz takvu prodaju. Iako su još uvijek rani dani, a regulatorna budućnost ili blokiranje baziranih podataka je neizvjesna, to je područje koje ima puno obećanja.

crowdfunding_korea.jpg

19) Vaša industrija

Ako se vaša industrija bavi podacima ili transakcijama bilo koje vrste, to je polje koje može biti prekinuto tehnologijom blokiranja. Prostor je široko otvoren i mogućnosti su mnoge.

real-estate-4.jpg

Check out our mining system: Free Registration! (One Click)

We trust in Bitcoin

 

 

 

 

One thought on “19 industrija koje će Blockchain poremetiti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s