Bitcoin vs. Ethereum – U čemu je razlika?

Za najveću digitalnu valutu, Bitcoin, su čuli svi. Međutim, i Ethereum je takođe u igri. Obe kripto-valute poseduju veliki kapital na tržištu u iznosu od milijarde dolara.

Šta ih karakteriše i u čemu se razlikuju?

Groznica o kripto-valutama je počela 2009. godine kada je sav koncept o Bitcoinu razvijen. U međuvremenu je razvijeno 700 različitih digitalnih valuta.

Sa velikim kapitalom na tržištu, Bitcoin i Ethereum su posebno primećeni. Naravno, oba su digitalne valute, ali se prilično razlikuju u nekim aspektima.

104547742-104547712_Ethereum_Explainercopy.600x400.jpg

 

Digitalna valuta – budućnost

Bitcoin je stvoren 2009. godine u cilju stvaranja nezavisnog novčanog sistema u kojoj transakcije mogu biti iznesene mnogo lakše i brže. Sav taj koncept je poznat širom sveta. Vrednonost Bitcoina je porasla za 600% u narednih 12 meseci sa rekordom u iznosu od 4.480 dolara!

Kada Bitcoin ne bi bila valuta, već udeo, bio bi prilično ispred velikih deonica kompanija kao što su Adidas ili BMW koji imaju tržišni kapital u vrednosti od 71 biliona dolara.

Još jedna kripto valuta koja je u ovom trenutku odlična konkurencija Bitcoinu je upravo Ethereum.

Nakon 7 meseci od njegovog pojavljivanja u julu 2015. dostigla je neverovatnih 500 miliona dolara tržišnog kapitala. Samo par nedelja kasnije, pređena je granica 1 milijarde. Danas, Ethereum ima tržišni kapital u iznosu od 32.2 milijarde dolara.

Ethereum je posebno poznat kod start up-a koji koriste početne ponude za kovanice, kako bi se bavili procesima u raspodeli kapitala od strane banaka i na taj način obezbedili kapital.

ethereum-vs-bitcoin-gambling-e1504630318423.png

Kriptovana vrednost nije isto što i kriptovana valuta

Ono što oba oblika digitalne valute imaju jeste to što da se mogu kupiti i prodavati digitalno i nezavisno od banaka ili javnih institucija. Međutim, uz njih i prave stvari mogu da se plate, zato što je digitalna valuta u mnogim državama prihvaćena kao način plaćanja. One su podvrgnute tehnologiji blockchaina (o čemu ste već čitali u prethodnom blogu, ali biće priče o njemu još detaljnije) čime se omogućava siguran prenos podataka bez falsifikata. Transakcije na takvoj mreži su javne i dostupne u svakom trenutku od svih strana.

Iako i Bitcoin i Ethereum spadaju u digitalne valute, oni se i dalje u nekim aspektima razlikuju.

Najveća je razlika u tome što je Bitcoin dizajniran kao valuta od samog početka.

Ethereum s druge strane, služi pre svega kao platforma na kojoj dve strane mogu sklopiti ugovor, takozvani SMART CONTACTS.

U tom cilju, distribuirane aplikacije se distribuiraju na platformi, takozvanoj, DISTRIBUTED APPS (DAPPS) koje se koriste za pojednostavljenje predgovora o ugovoru. Valuta Ethereum Blockchaina je ETER kojom se Smart Contacts mogu kreirati i upravljati.

725_ly9jb2ludgvszwdyyxbolmnvbs9zdg9yywdll3vwbg9hzhmvdmlldy8wntc5yzfkmtjjntblnmi1nwmyzgu2zwninzzkzjm3ys5qcgc.jpg

Ethereum i startupi

Ethereum se može koristiti kao valuta, ali takođe predstavlja brojne druge stvari. Može, na primer, da predstavlja virtuelne dionice ili članske certifikate. Ovo se vrši start upovima, prikupljanjem sredstava pomoću procesa ICO crowdfundinga. Ovde, oni nude investitorima tokene, koje ih mogu platiti sa Eterom. Ovaj način finansiranja uključuje treće strane, kao i njihova pravila i naknade. Stoga, start-up preduzeća imaju priliku da zaobiđu strogo regulisane procese banaka prilikom dodele kapitala.

Ovaj oblik finansiranja znači da se prikupljaju, ne samo finansijska sredstva, već i ideje i predlozi za dalji postupak kompanije. Konsultujući svoje pristalice na platformi Ethereum, preduzetnici uštede novac za menadžere i formalnosti, stvarajući novu korporativnu strukturu.

2016-12-20-1482198878-2452631-EthereumAndBitcoinWhatsTheDifference.png

Suptilne razlike

Bitcoin i Ethereum se  razlikuju u mnogim drugim aspektima.

Na primer u periodu obrade za blok. Dok kod Bitcoina procesiranje transakcije od A do B u proseku traje deset minuta, Ethereumu treba svega dvanaest sekundi.

To je omoguićilo Ethereumov protokol GHOST. Takođe postoji razlika u  novčanom iznosu. Trenutno je u prometu dve trećine od najviše 21 milion dostupnih bitkoina, većina je u rukama ranih rudara.

Proizvođači kompanije Ethereum, s druge strane, uspeli su da zarade početni kapital koji su u iznosi nekoliko miliona eura kroz predprodaju svoje valute, što je znatno uticalo na količinu novca. U ovom trenutku može se napraviti 72 miliona Eter novčića.

Danas, pet Eter Coins se stvaraju po miniranju i  distribuiraju “rudaru”. Ipak, broj etera nije neograničen. U 2014. godini dogovoreno je da se godišnje distribuira najviše 18 miliona etera.

digix-and-coinify-bring-bitcoin-and-ethereum-together-newsbtc-bitcoin-news-e1504632458953.png

Zaključak

Bitcoin i Ethereum su dva različita projekta koja su stvorena sa različitim svrhama. Dok se Bitcoin smatra stabilno valutom, Ethereum ima za cilj da etabilira kompletnu tehnologiju.

Koja od njih je bolja investicija?

Ovde se sprovode lični interesi investitora. Ukoliko želite da obezbedite digitalni novac kao investiciju, Bitcoin je pravi investicioni oblik.

Međutim, ukoliko ste zainteresovani za FinTech branšu, Ethereum može biti odgovarajuća investicija.

Platforma ne samo da privlači privatne investitore, već je i stekla veliku popularnost među preduzetnicima, što je ubrzalo uspeh druge najpopularnijeg dijapazona kriptografije.

Ranije ove godine, velike kompanije Wall Street i Tech kompanije poput JPMorgan Chase, BP, Microsoft i drugi, su udružile snage kako bi formirale Enterprise Ethereum Alliance.

Cilj projekta je integracija platforme Ethereum u jednu kompaniju. Pored toga, prema istraživanju New York Timesa, 94 posto anketiranih kompanija ocenilo je Eter kao pozitivnu.

Za razliku od toga, Bitcoin je dobio samo 49 pozitivnih glasova. Ipak, ne treba se fokusirati na jedan oblik ulaganja. Oni koji investiraju svoj ceo investicioni kapital u sistem, rizikuju da izgube sve.

Shodno tome, prema principu diverzifikacije, preporučljivo je voditi računa o raznim projektima. Ovo je istinito i posebno na još uvek svežem tržištu za digitalne valute.

Pogledajte naš sistem za miniranje: Besplatna registracija! (Samo jedan klik!)

We trust in Bitcoin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s